Po mých posledních zištných doporučeních Revolutu mi několik z vás napsalo, že by je zajímalo trochu více k čemu je to vlastně dobré. Ona je to banka a není banka, je to účet a není to účet a rozhodně to není pro každého :-).

Co je to Revolut?

Revolut je především jedním z nejúspěšnějších fintech startupů poslední doby, který si uvědomil, že banky jsou tak moc zkonstnatělé, až to není hezké a že má šanci ukázat trhu, jak by mohl vypadat váš účet v dnešní době. Pro mne je to především druhý účet a karta. Jak někteří z vás vědí, zrovna před měsícem se mi stalo, že mi má banka (Moneta) zablokovala platební kartu po nákupu knedlíku v Tescu. A ono být v dnešní době týden bez karty, když se zrovna chystáte na dovolenou, je celkem dobrodružné. Proto se především lidem, kteří hodně cestují, vyplatí mít karet více.

Proto jsem toho názoru, že Revolut je především pro ty, kteří cestují. Je jedno, jestli po celém světě nebo pár kilometrů za hranice na nákupy. Jednoduše se prostřednictvím appky Revolutu zaregistrujete a získáte během pár minut svůj účet, digitální platební kartu (s podporou Apple Pay) a pokud chcete, tak i fyzickou kartu. A můžete začít. Na účet si převedete prostřednictvím své stávající karty peníze a můžete si vyzkoušet, jak by měl vypadat zákaznický zážitek u každé banky.

Co Revolut umí oproti běžnému účtu u české banky?

  • Velice pěkný “budgeting” - můžete si nastavit svůj rozpočet včetně oblastí - tedy, že za zábavu chcete utratit XX, za jídlo XY a appka velice slušně zvládá nákupy do kategorií rozdělovat

  • Kdykoliv si můžete založit účet v další měně, kde si můžete převádět peníze - skvělé pro hraní si s kurzem. Revolut sám o sobě má velice dobré kurzy (lepší než běžné banky), ale můžete si dát stranou peníze na výlet do Chorvatska v kunách nebo do Kanady v dolarech. Když jste pak v zahraničí, Revolut bere primárně zdroje z účtu, který odpovídá dané měně. Pokud často cestujete, tak je to jednak slušná úspora a druhak je to fajn pro přehled.

  • Lidí, kteří mají Revolut přibývá a skvělé jsou také okamžité platby mezi uživateli - prostě v appce kliknete, že chcete poslat 500kč kamarádovi, přidáte vtipný pohyblivý gif a peníze jsou během vteřriny převedeny. Žádné že z účtu 458236478/0100 převádíte peníze na 478562102/0300 - FIlip posílá peníze Jirkovi.

  • Revolut umí skvěle rozdělit útratu. Pro mne asi nejvíc nejlepší funkce :-). Často jezdíme s přáteli do zahraničí na výlety. A znáte to - jednou zaplatí oběd ten, po druhý někdo jiný, ten půjčí auto, ten platí benzín a snažíme se to nějak balancovat, aby se nestal jen jeden z nás sponzorem výletu. Teď už máme všichni Revolut - takže je úplně jedno, kdo co platí, protože při platbě stačí jen řící, že se má rozdělit mezi 3 lidi a těm rovnou dorazí výzva, zda mohou část útraty zaplatit. Tapnete, že ano a kolega má v mžiku peníze na účtu.

  • Dobře umí pracovat Revolut i se spořením - přímo v appce si třeba můžete nastavit, že si “budete dávat spropitné stranou” - každou vaši platbu zaokrouhlí a rozdlí vloží do pokladničky. Takže čím více utrácíte, tím více šetříte.

  • Revolut podporuje kryptoměny, takže zde můžete nakupovat a prodávat základní měny.

  • Revolut umí obchodovat - můžete zde nakupovat americké akcie - koupíte si kousek Applu, Tesly nebo Googlu - bez poplatků. Není to žádná propracovaný nástroj pro ostřílené obchodníky, ale je to tak jednoduché, že vás to na hraní bude bavit.

  • Pokud nakupujete na pochybných místech nebo máte rádi maximální bezpečnost, můžete si přímo v aplikaci vytvářet další virtuální karty pro různá využití.

  • Nově podporuje také některé neziskové organizace, kterým můžete pohodlně přímo z účtu posílat peníze.

To jsou za mě základní a nejpoužívanější věci. Revolut toho umí mnohem více, má slušně řešenou bezpečnost a když přejdete například na vyšší tarif Metal, tak má dle mého názoru také nejhezčí platební kartu na trhu - opravdu kovovou. Jasný, v době Apple Pay to není úplně “killer feature”, sám už jsem jí pár měsíců nevytáhl z peněženky, ale mají třeba pro dámy i růžovou kartu a to už může být pro někoho důvod pro přechod :-).

Nejnižší tarif je zcela zdarma, za nejvyšší Metal dáte 300 Kč měsíčně, ale je v něm poměrně hodně služeb včetně slušného cestovního pojištění, ztráty zavazadel, vstupů do letištních salónků apod.

Po roce

Používáme s ženou Revolut více než rok a zatím jsme nenarazili na jediný problém. Nakupuji přes něj kryptoměny, investuji, procestoval jsem s ním Evropu i Ameriku a konečně zrealizoval několik výletů s přáteli, kdy po návratu opravdu nikdo nic nikomu nedlužil :-). Dokonce jsme v Good Sailors založili Revolut Business, proto mít možnost posílat a příjímat chorvatské kuny se ukázalo pro naše banky jako velký problém. Takže používáme i business účet, který dovoluje vystavovat karty zaměstnancům s jednotlivými limity, ale hlavně také podporu pro více měn. Když totiž potřebujete poslat třeba daň chorvatskému finančáku, spoléhat na kurzové rozdíly není úplně dobrá volba :-).

Pokud tedy cestujete nebo často pracujete s dalšími měnami, je Revolut určitě na zvážení. Pokud jste parta přátel, která často sdílí náklady, tak také (ale tam už může pošloužit třeba i Twisto).

A pokud pracujete v některé české bance, tak doporučuji vyzkoušet, ať víte, jak by to u vás mohlo vypadat u vás :-).

Zrovna teď platí časově omezená akce, takže pokud vám Revolut přijde zajímavý a zaregistrujete se přes tento odkaz, dostaneme oba 300 kč bonus ;-).

Comment