Protože počet dotazů, které mi chodí na téma kryptoměn stále stoupá, rozhodl jsem se, že sepíšu alespoň pár těch nejzákladnějších bodů, které se kolem tohoto fenoménu točí.

Prvně je třeba si vyjasnit, že nejsem člověk, který by tématu jakkoliv hlouběji rozuměl. Nikdy jsem neinvestoval do akcií, komodit ani čehokoliv jiného. Do kryptoměn “investuji” asi tak stejně jako do Sportky a ani zde nemám žádné hluboké znalosti. Mám asi spíš víc štěstí než rozumu než cokoliv jiného.

Můj postoj k vydělávání peněz je jednoduchý - myslím si, že jediná správná cesta, jak se dostat k penězům, je tvrdě je vydělat. Jen tak si jich člověk opravdu váží a dokáže s nimi rozumně zacházet. Proto kryptoměny neberu jako nástroj, který by člověka měl udělat milionářem, ale jako loterii. Opravdu, stavím kryptoměny na stejnou pozici jako koupit si stírací los nebo pravidelně sázet. Na internetu najdete tisíce názorů na celý trh i jednotlivé měny či projekty - někdo říká, že už to praskne, jiní, že to poroste do nehorázných hodnot… Já si myslím, že nikdo není schopen nyní fundovaně říci, co se bude dít. Kryptoměny jsou stále tak nové, že je těžké cokoliv predikovat. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že je to velice zajímavá technologie, která se bude dále rozvíjet. Jednoduše VĚŘÍM, že BLOCKCHAIN je natolik zásadní, že opravdu ovlivní další fungování celého našeho světa. A u toho je přece skvělé být, ne? ;-)

Takže jak to dělám já?

Jak jsem již psal - pro mně jsou kryptoměny stejné jako Sportka. Tedy zatím s tím velkým rozdílem, že ve Sportce jsem vyhrál maximálně 1000Kč, Kryptoměny mi za minulý rok vydělali pár set tisíc. Ale zítra to může být jinak. Primárně se zajímám o technologii blockchainu, to je dle mého to opravdu důležité. Že z toho padají nějaké kryptoměny a že se dají koupit či těžit je takové “nice to have”. 

Nastoupil jsem na tenhle rychlík hodně pozdě, cca před rokem. Zhruba měsíc mi trvalo, než jsem opravdu pochopil, o čem blockchain je, mnoho hodin na youtube koukáním na různá videa, sezení v hospodě s přáteli, kteří tomu opravdu rozumí a čtením dokumentů. Na jaře 2017 jsem do kryptoměn "investoval" směšných 5.000 Kč s tím, že už jsem vyhodil pěníze za větší blbosti. Zaregistroval jsem se na americké burze Coinbase a těch 5tis vyměnil za Bitcoiny/Bitcoin/malilinkatou část Bitcoinu :-). Pak jsem objevil Ethereum, zajímavý projekt, kde se i navíc podařilo koupit za dalších 5tis Kč prvních pár ETH, tou dobou za 1.000Kč/ks (dnes kolem 20tis). Pak už jsem tušil, že když Coinbase začne prodávat nějakou měnu, půjde pravděpodobně hned nahoru. Zopakoval jsem tedy to samé s Litecoinem. No zkrátím to - z cca 10tis “investovaných” do kryptoměn jsem měl před Vánoci 220tis Kč. Když jsem se pak podíval na peníze investované do důchodového spoření nebo do Zonky, je to neuvěřitelné zhodnocení.

Ano, trefil jsem skvělou dobu, koupil jsem začínající alternativní měny za stokoruny a dnes mají hodnotu v desítkách tísíc, kupoval jsem Bitcoin za 20tis a teď je za 300tis.

Je už pozdě? Má cenu se do toho pouštět? Není a má. Před Vánoci jsem nakoupil 500 kusů měny Ripple - v té době za 0.2USD/ks, dnes hodnota za 1 Ripple šplhá k 4 USD. Nových alternativních měn jsou spousty - spousta z nich skončí v propadlišti dějin a spousta z nich uspěje, možná jen krátkodobě zazáří, možná vydrží dlouho, to nikdo neví. Ale potenciál je tu obrovský.

Jen pro představu zhodnocení pár měn za 12 posledních měsíců:

  • Bitcoin +1038 %

  • Bitcoin Cash +423 %

  • Ethereum +7615 % (né, to není překlep)

  • Litecoin +4141 % (taky jsem se neupsal)

Pokud budete chtít zjistit, do čeho investovat, máte asi 3 cesty:

  • prostě to zkusit a třeba budete mít štěstí :-)

  • dát na doporučení na internetu, co kupovat, jsou jich tuny

  • rozumět technologiím a dívat se na kryptoměny né jako na měny, ale jako na technologické projekty - a zkusit posoudit, proč by mohl být váš favorit úspěšný a jedinečný

Vůbec celý název kryptoměna je dosti zavádějící. Řada projektů je totiž primárně o technologiích a né o platidle, ale to bychom se dostali do úplně jiné diskuze. Každopádně velice doporučuji se podívat, co je za jednotlivými “měnami” schováno. 

Pokud budete hledat, kde měny nakoupit, tak míst jsou spousty. Na velkých burzách nakoupíte  velké hráče, takže sehnat opravdu začínající není úplně jednoduché. Některé směnárny:

  • Coinbase - osobně stále používám, mají pěkné aplikace, všechno je snadné a funguje to - tedy s tím “funguje to” jsem si trochu zapřeháněl. Coinbase má totiž velké problémy, když se něco na trhu děje - je často přetížený - občas už jsem si říkal, zda to není záměr, aby mohli trh hezky ovlivňovat ;-). Druhou nevýhodou jsou poměrně vysoké poplatky - ale ruku na srdce, řešit, zda má směnárna poplatek 0.5 nebo 4%, když zhodnocujete o stovky procent… prostě to zatím neřešim. Mají ale GDAX.com - kdo tomu propadne hodně, může si hezky hrát…

  • Bitstamp - uživatelsky o dost horší, ale mají například Ripple ;-)

  • Kraken - mám s ním spíš horší zkušenosti, špatná dostupnost, často tam něco nefunguje apod.

Začátečníkům bych doporučil si pohrát s Coinbase a pak uvidíte sami ;-).

Těžba

Další možnost, jak získat kryptoměny, je těžba. To by si zasloužilo také minimálně vlastní seriál, takže jen velice stručně:

  • těžba znamená, že váš počítač pomáhá zpracovávat transakce v dané síti, tj. pomáháte celý ten kolos provozovat. Za to dostáváte odměnu. Existují i projekty, kde místo výpočetního výkonu dáváte k dispozici například prostor na pevném disku pro ukládání dat

  • nakonfigurujete a spustíte program a můžete těžit, na svém počítači, na serveru

  • pokud nemáte slušnou grafickou kartu (alespoň nVidia 1070 či výkonově odpovídající), ani to nezkoušejte

  • pokud máte slušnou grafiku, zkusit to můžete, ale když započítáte náklady na elektřinu, nic nevyděláte :-)

  • smysl má dnes těžit pouze na specializovaném HW

  • nicméně těžba může být zajímavá cesta, jak získat právě hodně mladé kryptoměny - u začínajících projektů je totiž odměna při těžbě relativně velká - získáte tak nějaké drobné, které mohou jednou vyskočit nahoru

  • nastavit smysluplně těžbu zase není zcela trivilání, takže kdo si chce pohrát od stolu, mrkněte na Minergate - stáhnete aplikaci, zaregistrujete se a těžíte. Jen pro představu, opravdu to není nic na zbohatnutí - cca měsíc puštěný počítač s i7 a nvidia1070 vydělá něco mezi 20-40USD. Když si započítáte náklady na elektřinu, HW, tak raději běžte na Coinbase :-)

Co tedy říci závěrem? Blockchain je geniální technologie a každému doporučuji se do něho ponořit. Je to něco, co bude rezonovat čím dál více, zvláště díky současným problémům s uzavíráním internetu, síťové neutralitě apod. Na této technologii se dá postavit cokoliv, opravdu anonymně a robustně. Až pochopíte blockchain, začnete chápat jednotlivé projekty a pak budete vědět, do čeho chcete vložit své prostředky.

Nemyslím si, že je "Bitcoin" bublina, myslím si, že jde o revoluci. A jak to už bývá - revoluce může dopadnout jakkoliv. Takže opatrně, slýchám o lidech, kteří do kryptoměn investovali veškerý svůj majetek a teď dost možná pláčou. Jasné je jediné - je to něco velkého a nového - a u takových věcí se vyplatí být!

A nějaké ty odkazy na závěr:

Pokud vás něco zajímá, klidně se ozvěte, rád odpovím na to, co vím.

2 Comments