Chorvatsko - země, která se stala synonymem pro českou dovolenou. Země řízkařů a paštikářů. Země, kterou někteří češi milují a jiní jí opovrhují. Jezdil jsem do Jugoslávie ještě jako malý kluk s rodiči Škodou 105, byl jsem tam mockrát a před pár lety jsme tam pořídili “chalupu”. Díky tomu jsem začal poznávat tuhle krásnou zemi trochu více. Postupně tam více jezdíme do hor a do údolí řek, než k samotnému moři - které i tak patří mezi nejkrásnější v Evropě. No a protože mi každou chvilku někdo píše o nějaké “tajné tipy”, sezóna je za dveřmi a spousta z vás bude hledat místa, která nejsou tak moc přeplněná jako Plitvice nebo Dubrovník, tady jsou. Nečekejte tedy nejlepší aquaparky, pláže ani hotely. Tohle jsou místa, která mám rád a kam se rád vracím.

V seznamu nenajdete mořské varhany v Zadaru, Rovinj, Dubrovník, Split ani Trogir, tahle místa jsou samozřejmě skvělá, ale doporučí vám je polovina Googlu ;-).

Městečko Nin - mapa

Moc pěkné a malebné historické městečko s řadou památek. Stojí za to se tu projít a obejít celý ostrov, na kterém město leží - staré hradby, náměstíčko, most, ale hlavně lagunu, kde kotví místní malé loďky. Je odsud krásný výhled na Velebit a v okolí města je několik velkých písečných pláží.


Ostrůvek a kostelík Zečevo - mapa

Krásné místo se super atmosférou, doporučuji vyhledat si místní legendu. Dá se zaparkovat přímo u cípu ostrůvku, pokud není extrémně hodně vody, tak se dá na ostrov přejít suchou nohou a projít se pak cca 1.5km ke kostelíku, nic jiného na ostrově není, krásné osamocené místo na ranní či večerní rozjímání.

Ostrov Pag

Zajímavý ostrov kousek od Zadaru, který je s pevninou spojený krásným mostem. Nabídne parádní výhled na hory, pouštní krajinu, krásné zatáčky pro milovníky silniční turistiky, ale i půvabné staré město Pag nebo opuštěný olivový háj v Lunu na úplném konci ostrova (jó, je to tam dost daleko). Cestou si můžete dát oběd v michelinské restauraci.

Pueblo - mapa

Pamatujete tuhle legendární scénu z Vinnetoua? Tak to se natáčelo tady, v krásném kaňonu řeky Zrmanja. Dá se zaparkovat u hlavní silnice nebo dojet (s vyšším autem) až k vyhlídce.

Kudin most a klášter Krupa - mapa

Kousek dál od Puebla je dalších pár krásných míst v údolí řeky Zrmanje. Hodně romantický je Kudin most, kam se dá udělat pěkný jen několikakilometrový trek. Je možné dojít až ke klášteru Krupa, na téhle cestě narazíte na krátký úsek se stupáky ve skalách, ideální zábava s dětmi. Když někdo spadne, vykoupe se v řece a po pár metrech to zkusí znovu. Cestou zpět to vemte přes městečko Novigrad - krásně zapomenuté místo.

Majstorská cesta - mapa

Asi nejkrásnější horská silnice v Chorvatsku, kterou jsem zatím projel. Také s historií natáčení Vinnetoua. Na téměř samém vrcholu je malé parkovišťátko, památeční stěna fanoušků filmu a krásný trek na Tulove Grede. Většina lidí se tady otočí a jede zpět, ale cesta vede dál přes hory a vyjedete na druhé straně tunelu Sveti Rok. S nějakým SUV se tam budete cítit komfortně, viděl jsem tam i Fabie, ale s nízkým sporťákem bych tam nejel ;-).

NP Paklenica

Celé pohoří Velebit je dosud neobjeveným skvostem Chorvatska. Vyražte do Paklenice, ať už té malé nebo velké. V Mapy.cz jsou perfektně značené všechny traily a zbývá si jen vybírat. Určitě to chce v rozumném počasí a né, když je venku 30 stupňů. Většina trailů je náročnější, sem tam nějaké úchyty a lana, ale nic drsného. Procházka po městském parku to i tak není, jsou to hory.

NP Krka - Roški slap - mapa

Většina lidí se jede podívat do NP Krka ze Splitu a skončí na jížním okraji. Je samozřejmě krásný, ale pokud tam nebudete v dubnu nebo v listopadu, budete si tam připadat jako na letišti před nástupem do letadla. My jsme si oblíbili jiné místo - krásné lávky, traily kolem, staré mlýny, skrz které protéká voda a minimum lidí.

Vis - Komiža

Tenhle ostrov plný hippies má skvělou atmosféru. Především městečko Komiža a okolí. Je to oblíbená zastávka jachtařů, protože trajekt sem jede mnoho hodin…

Dubrovnik - zátoka Kupari - mapa

Kupari asi není místo úplně pro každého, zajímavé je ale určitě. Původně zátoka plná luxusních hotelů se stala za války bojištěm a dnes je smutným pomníkem těchto událostí. Najdete zde několik obrovských hotelů, které jsou opuštěné, ale nijak nestřežené, takže pro milovníky opuštěných staveb nebe na zemi.

Řeka Cetina - mapa

Tohle už je trochu z ruky, ale garantuji vám, že na takovém místě jste se ještě nekoupali. Neskutečné místo. Nezapomeňte se zastavit na místním hřbitově se zbytky kostelíka, má fajn atmosféru.

Kornati

147 téměř holých ostrovů s křišťálově čistou vodou kolem. Národní park, který se trochu hůře objevuje. Vlastně jediné, co mi dává smysl je objet si tahle místa vlastní (nebo půjčenou) lodí. Pokud někdy bude v okolí na jachtě, zkuste.

Vuglec Breg - mapa

Pokud nechcete jet z Česka do Chorvatska celou cestu najednou, doporučuji skvělou zastávku a přespání hned za hranicemi Chorvatska. Vinařství Vuglec Breg je jen pár kilometrů od dálnice. Fajn ubytování, výborné víno a skvělá kuchyně.

Cesta za Nikolou Teslou

Skvělý roadtrip podél pobřeží moře, krásný přejezd hor a ještě zastaváka v rodišti Nikola Tesly. Vyrazíte ze Starigradu do Karlobagu a pak přes hory do Gospiče a po dálnici zpět do oblasti Zadaru. Zvlášť pro milovníky krásných silnic must-have.

Připomínka války

I v Chorvatsku najdete spoustu míst, kde lze stále vidět připomínku války. Jedna z oblastí je hned nedaleko letiště u Zadaru, ponurou atmosféru má také městečko Obrovac. Možná jsou to místa, která nechcete o dovolené navštívit, ale já jsem tam vzal i syna, aby si to uměl představit…

Co dál?

Dvě místa mám ve svém todolistu na příště - městečko Motovun na Istrii a prý nejkrásnější chorvatský trail. Tahle místa jsem ještě neviděl, ale podle dostupných informací budou jistě skvělá ;-).

Nezapomeňte, že tak jako je u nás normální jezdit autobusem nebo vlakem, je v Chorvatsku normální využívat lodě. Většina chorvatských ostrovů má super atmosféru, tak se nebojte sem tam si udělat výlet. Letos se dá zase poměrně rychle dostat z Chorvatska na výlet do Itálie.

Spoje hledejte u těchto společností:

Jadrolinija
Miatours
Krilo
Agencija Zolpp

Comment