Jeden z nejluxusnějších hotelů své doby s krásným výhledem na Dubrovník, zátoka opuštěných hotelů v Kupari. Známá místa na jihu Chorvatska, která člověku připomenou, že válka tu skončila relativně nedávno.

Veškeré fotografie jsou pořízeny mobilním telefonem iPhone v srpnu 2020.

Hotel Belvedere

Hotel Belvedere na kraji Dubrovníku byl v provozu od roku 1985 a po šesti sezónách, v roce 1991, byl kompletně zničen při občanské válce v Yugoslávii. Ve své době se jednalo s 406 lůžky o jeden z největších a nejluxusnějších hotelů v celé oblasti Středozemního moře. Hotel se proslavil až nedávné době, kdy se zde natáčelo několik scén pro seriál Game Of Thrones. V roce 2014 Belvedere koupil ruský miliardář Viktor Vekselberg za částku 12,2 mil Eur. Zatím převažují názory, že hotel již nemůže být zachráněn a bude muset být kompletně zdemolován. Jedná se o jediný nezrekonstruovaný hotel v jinak velice populárním Dubrovníku.

Letovisko Kupari

Velice zajímavý osud má také bývalé letovisko Kupari několik kilometrů na jihovýchod od Dubrovníku. V krásné zátoce zde po první světové válce postavili čeští (!) podnikatelé už v roce 1921 několik luxusních hotelů a vzniklo zde jedno z nejpopulárnějších letovisek v Dalmácii. Do Kupari jezdila i naše prvorepubliková smetánka - například předseda vlády Antonín Švehla, František Udržel nebo Karel Baxa. V této době šlo o jedno z nejluxusnějších letovisek na Jadranu a prostíralo se zde na stříbře.

Konec přišel v roce 1991 při Chorvatské válce o nezávislost, kdy byly hotely silně poničeny při odstřelování jugoslávské armády - pro kterou byly mimochodem některé hotely v zátoce vybudovány. Komplex po roce 1945 převzala jugoslávská armáda jako své “lázně”. Proto měl jen několik set metrů od hotelů svou luxusní vilu i maršál a prezident Josip Broz Tito. Do té se bohužel podívat nelze - je součástí vojenského prostoru. Hotely jako takové jsou ale volně přístupné, na plážích v Kupari jsou přes den stovky lidí, v zátoce parkují luxusní jachty a celý výhled ze střech nejvyšších hotelů působí hodně zvláštně.

Chorvatsko už několik let spekuluje nad obnovou celého letoviska, je ale otázkou, jak tyto snahy dopadnou - hotely jsou opravdu obrovské a většinu z nich by čekala demolice. Na druhou stranu má dnešní Kupari velké genius loci a spousta lidí sem jezdí právě kvůli opuštěným stavbám připomínajícím válku né tak dávnou…

Comment