Výzva: "Offline" na 30 dní

Comment

Výzva: "Offline" na 30 dní

Letošní svátky zahájím experimentem. Znáte to, když sedíte v metru, rozhlédnete se a všichni koukají do těch svítících obrazovek telefonů, tabletů či v lepším případě do čteček elektronických knih? Znáte to, když si s někým sednete ke stolu a on pořád loví něco v mobilu? Nějak mě to začalo unavovat a tak můj experiment bude jednoduchý - na měsíc zamknout do šuplíku chytrý telefon, chytré hodinky a podobná zařízení a zkusit si znovu, jaké to bez toho všeho je. Začíná té techniky být nějak moc i na mě. Mohli byste si říct - tak si vypni data na mobilu, smaž si všechny aplikace.. Ano, to by šlo. Ale já nejsem tak poslušný, takže bych to vydržel možná tak pár hodin, maximálně dní.

Slibuju si od toho hlavně zjistit, jaké to je. V současné době na mobilu dělám velkou spoustu věcí - řeším e-maily, komunikaci, konzumuji aktuality, sociální sítě, koukám na počasí, fotografuji, natáčím a prakticky ho každý den několik hodin mám před sebou. Co se stane, když čas trávený nyní na mobilu věnuji něčemu jinému? Čtení, koukání kolem sebe, nebo přemýšlením nad opravdu důležitýma věcma.

Nedávno jsem koukal znovu na můj oblíbený westernový seriál Hell on wheels. A v nednom dílu tam hlavní hrdina putuje několik dní na schůzku. Dorazí na místo, stejně jako ostatní parťáci s jedním velkým rozdílem oproti dnešní době. Když totiž jedete někam na schůzku pár dní, dáte si fakt záležet na tom, abyste byli připraveni a na jednání všechno vyřešili. V dnešní době je to většinou tak, že se polovina osazenstva na schůzku připravit zapomene, proberete vlastně něco úplně jiného a na konci se domluvíte, že si to pošlete mailem a domluvíte se přes mail. Třeba mi ten offline experiment pomůže i v tom, abych neztrácel čas na sociálních sítích (nepřipadá vám třeba, že poslední dobou je Facebook už opravdová žumpa?) a věnoval ho něčemu zajímavějšímu.

Cílem samozřejmě není ocitnout se offline a na okraji společnosti - cílem je fungovat v osobním i pracovním rozměru ještě lépe než do teď. Stále mám notebook a iPad (zatím, jsem srab) na práci i zábavu.

Co to obnáší?

  • svůj iPhone jsem vyměnil za Nokii 3310

  • své skvělé hodinky Suunto Spartan jsem dal do šuplíku a vytáhnul staré Glashütte po dědovi

  • elektronický kalendář v mobilu jsem vyměnil za Cleverminds papírový diář

  • předplatil jsem si Hospodářky do schránky (jo, jako papírové noviny)

  • místo iPhonu jsem vytáhnul pár barevných filmů do foťáku (moje digitální Leica fotí jen černobíle :o) a polaroid na momentky

  • a trochu se toho bojim! :-)

Takže místo iPhonu mám v batohu telefon, digitální foťák na čb fotky, kinofilm na barevné, polaroid, diář, zápisník tužku (tu, co se ořezává). Zase sebou nemusim tahat žádné nabíječky a podobné věci, ta Nokia prý vydrží minimálně pár týdnů…:-)

Když nad tím tak přemýšlím teď, v okamžiku, kdy jsem hodil iPhone do šuplíku, tak vidím hromadu potenciálních plusů i mínusů:

Plusy

  • Znáte to, někde čekáte - na baru, na nádraží - a nemáte co dělat - vytáhnete telefon a čumíte do něj. Zkusím se rozhlížet kolem sebe a smát se těm, co to budou dělat.

  • Naučim se znovu psát - prý existuje něco jako Apple Pencil, ale nemusí se to nabíjet píše to na papír, to musim zkusit

  • Rozšířím lidem kolem sebe obzory - znovu jim ukážu, že existuje něco jako MMS

  • Nebudu si muset kupovat každý rok nový iPhone, místo toho si budu moci každý měsíc koupit jinou barvu Nokie 3310 a stále ušetřim. Nebo místo toho dáme prodloužený víkend kdekoliv po Evropě.

  • Když bude chtít někdo instantní fotku, nebudu mu dávat žádnou napodobeninu, vytáhnu Polaroid a cvak

  • Nebudu asi tak 100x denně koukat na telefon kolik je hodin - a on se při tom většinou ten telefon hned odemkne. Tak když už se odemkl, tak mrknu na počasí, iDnes, Facebook a Twitter. Zatím teda nevim, na co jiného budu místo toho koukat, ale jsem zvědav, co se bude dít!

Mínusy

  • Zřejmě ochladne můj vztah se synem, až zjistí, že na mobilu nemám Pokémony, ale jenom Hada

  • Jistojistě zmeškám nějakou schůzku, kalendář na papíru je fajn, ale když vám někdo pár hodin předem změní místo nebo posune čas, jste namydlení - takže se předem omlouvám

  • Nebudu vědět, jak je venku, pokud se nesnížim k tomu, podívat se z okna. Pokud mě potkáte ve vánici v košili, mějte pro to prosím pochopení

  • Nebudu dostávat notifikace od BBC, CNN apod. - budu naprosto mimo světové dění - politické kauzy i tragédie se ke mě dostanou až po několika hodinách

  • Až někde budu potřebovat zapnout Waze a vyhnout se zácpě, budu si muset najít auto, které ten mobil na přístrojovce má a držet se za ním

  • Až se ztratím u nás v parku, poznáte to tak, že nebudu několik týdnů reagovat na e-maily, sms a sociální sítě - budu hledat cestu zpět bez maps.me

  • Ráno nebudu vstávat s úsměvem na tváři při pohledu na vzestup kurzů kryptoměn (dobrá, tohle se možná brzy přesune mezi plusy, až to začne padat)

  • Nebudu moci fotit momentky - pro babičky, na sociální sítě apod. Na druhou stranu - od té doby, co jsme babičkám pořídili iPad, kde vidí naše fotky tam mnohem méně jezdíme, takže tohle by mohlo patřit spíš k plusům.

Jsem zvědav, co se bude dít. Nedokážu vůbec odhadnout, zda to skončí spokojeností a k smartphonu už se nikdy nevrátím nebo si po celkovém vyčerpání organismu koupím nový iPhone X a budu nejšťastnější na světě. Každopádně, pokud vám bude připadat, že se chovám nějak jinak - tohle bude nejspíš ten důvod!

Co myslíte, jak to dopadne? Zkoušeli jste někdo něco takového? Přidá se někdo? :-)

Jo a abych nezapomněl - samozřejmě o tom budu psát, pokud bude co…

Jaký byl první týden?

Comment

Sailing in Croatia with Leica M Monochrom

Comment

Sailing in Croatia with Leica M Monochrom

Well it was little bit challenging to take photos while sailing through the crystal clear blue water of Jadran with black-and-white camera ;-). But here are some shots from my last trip to Croatia taken with Leica M Monochrom.

Comment

What is the future of photography?

Comment

What is the future of photography?

30 years ago, only a real photographers took the pictures. It was extremely expensive to buy a good camera and quite complicated to operate it. Thanks to it, we had some great photographers making outstanding photos and also we had some not-so-good photographers that were famous just because "they were in the right place at the right time." There were not tons of people with smartphones able to take the pictures with just tapping the display. It was good and bad. Today, everyone can be a photographer, and it is extremely easy to make great pictures - thanks to great cameras in our smartphones and thanks to our apps which make them "better".

But what is the future of photography from the perspective of technology? I believe that in the next few years, photography will change dramatically. 

Here are some of my predictions, again:

Megapixels

We'll see a huge jump in sensor development. We will have hundreds of megapixels in our cameras. Even in our smartphones.  Hundreds of megapixels, I mean it.

Multiple lenses

You'll be able to make a picture using multiple lenses in your smartphone or digital camera. You'll compose it later. Focusing, cropping and zooming with great bokeh even after you make the picture. Your camera will record everything what is possible, and you'll make the picture later. Oh, wait... making a picture?

Automatic processing

With the development of AI in photography, you'll not be a photographer anymore. Your camera will be. AI will find the best pictures you "took", enhance it, crop it (choose the best lens to use), add some filters, retouch it etc. You'll just squeeze the camera's shutter button. Oh, wait!

Cameras everywhere making pictures all the time

You know, we expect an explosion in VR and AR. You'll have cameras in your glasses, headsets and even in your eyes (yes, there is a project researching this). It will record your life and it will take pictures for you - automatically. 

Video

We are talking about photography, but we will see a huge move to videography in the next years. Videos, ready for VR/AR everywhere.

New formats

No more low-res and low-color photos. No more 2D photos! You have your life recorded, right? We live in a 3D era, right? Why not to enjoy your memories as holograms? No more showing your photos on your little smartphone. Just start your 3D-holographic presentation from it. Can't wait to see my grandma again!

Automatic sharing

You know it - you're back from the last "shooting", sitting at your computer, processing your photos - AI will do all for you. Just choose the best photos and where do you want to share it. Oh, wait. This is a piece of cake to do for AI! It will choose the best photos, it will know when and where to share it. Some of them to your family, some of them to your fans, some of them to sell. Don't believe? We're already working on it at Pixbuf.com.

OK. Are there any photographers there in the next 20 years?

I think and I believe that thanks to this - photography will be art again. We'll have AI for all the "perfect shots". But photography as the art will be produced by real photographers again. At least for...5 more years? (yes, AI can make even art today) 

Also, I think that because of that, vintage photography will be more and more popular - polaroids, analog cameras will be there again. 

Comment