Práce z domova nebo z jiného místa - téma, které rozděluje firmy i pracovníky. Jedni to podporují, jiní odmítají. Někdo toho doma udělá hodně a někdo téměř nic. V čem to je? Osobně provozuji “remote working” velice často - momentálně jsem například měsíc v zahraničí (i s rodinou), odkud pracuji. Když jsem v Česku, snažím se několik dní v týdnu pracovat z domova. Proč? Protože toho udělám podstatně více, než v kanceláři. K tomu ušetřím nějaké to CO2 při cestování a čas od času inspiruji někoho alespoň k zamyšlení se nad efektivitou schůzek, na které se člověk trmácí přes půl republiky.

Jasně, práce na dálku není vhodná pro každou pozici. Já vycházím ze své vlastní zkušenosti - řízení týmu lidí různě po republice v IT a marketingu - a tam se to dá.

Nejdříve se pojďme podívat na to, co si myslím od pojmech “homeoffice” a “remote working”.

Home office

Používá se, když potřebujete být doma - přijdou řemeslníci, je moc hezky na to, být někde v klimatizovaném open-spacu nebo se vám prostě nechce makat. Probíhá většinou tak, že děláte, že pracujete. Jste na příjmu, když někdo zavolá, napíše e-mail, ale k reálné práci to má hodně daleko. Více toho uděláte doma - koukáte na TV, chodíte do lednice, sekáte trávu, uklidíte, prostě cokoliv, co se dá, když zrovna někdo nepíše něco akutního nebo nemáte naplánovanou telekonferenci. To je pak nejdůležitější dávat si bacha na okolní zvuky - opatrně třeba s tlačítkem na vypnutí mikrofonu. Už jsem zažil mnohokrát, jak si někdo myslí, že má telefon ztišený v rámci společného callu - a nemá. Slyšet pak, jak to má dotyčný v paži, že stačí pustit telefon na hlasitý odposlech a může si dál hrát s malou, protože se na té poradě stejně nic nevyřeší, je dost vtipné. Pro ostatní.

Remote working

Sem neutíkáte, tohle je váš standard nebo prostředí, které potřebujete. Místo, kde chcete pracovat. Může to být doma, v lese, v kavárně, v knihovně, na jachtě, prostě kdekoliv, kde vás to inspiruje. Hledáte klid? Čas od času, když potřebuji připravit něco složitějšího, nasednu na kolo, do batohu hodím iPad a vyrazím do Zadní Doubice - je tu takový altánek, pohodlné sezení, ticho a není tu signál. To je vám focus! Naprosto parádní místo na to se nad věcmi opravdu zamyslet. 15 min na kole tam, 15 min zpátky a věřte, že se to vyplatí. Online a s vyrušováním byste to připravovali 3 x déle. Většinou je to ale práce z domova, z domácí kanceláře či jiného prostředí, kde se pracovat dá.

10 tipů pro lepší práci na dálku

  1. Konektivita - Ať už datová nebo mobilní - kvalitní internet a signál operátora na telefonování je základem. Není nic horšího, než pracovat z domu tak, že kolegové cítí, že to “není ono” - máte pomalý internet, špatný obraz na kameře, vypadávají hovory.

  2. Okolí - Pokud za váma budou běhat děti, že chtějí najít lego kostičku, pokud vám budou v pozadí štěkat pejsci, zpívat ptáci, soused řezat dříví, tak ostatní nepřesvědčíte, že opravdu pracujete. A hlavně tak pracovat prostě nejde - dříve nebo později sklouznete k tomu, že tam se půjdete projít s pejskem, teď zase na chvilku pohrát s dětmi a z práce na dálku je v tu ránu homeoffice.

  3. Režim - Jste v práci a v práci má člověk režim. Nechodí k vám sousedi na pivo, pošťáci nevozí balíky, naopak ale jdete na oběd nebo si dáte kávu. Mějte režim, jako když jste v práci. Nemůžete pracovat a zároveň se věnovat řemeslníkům, kteří vám zrovna předělávají kuchyň, naplánujte si je na odpoledne, jste v práci, i když jste doma.

  4. Důvěra - Bez důvěry kolegů a partnerů, že “tam někde” opravdu pracujete, to samozřejmě nelze. Někdy je to těžké, jsou lidé, kteří znají jen homeoffice a pak pro ně vlastně nepracujete, ty zkuste přesvědčit, že vy pracujete jinak. Pokud za vás hovoří výsledky, není co řešit.

  5. Komunikační nástroje - Vaše firma nebo partneři musí být v mnoha ohledech na práci na dálku připraveni - já si neumím představit fungování bez Slacku, online nástrojů pro project management a videokonferencí. Někdy je to fuška - zvlášť, když většina firmy pracuje onsite a menšina vzdáleně - potřeby obou skupin jsou pak zcela odlišné. Jedna skupina si polovinu informací řekne “přes stůl” a druhá vše komunikuje například přes Slack. Onsite lidé si pak klepou na hlavu, co tam ti “remoteři” žvaní za blbosti. Ale oni to potřebují, oni totiž mají mezi sebou ten Slack a né stůl.

  6. Komunikace - Když pracujete na dálku, musíte o to více komunikovat s ostatními. Najednou se nevidíte v kanceláři, neprohodíte pár slov na chodbě, nevíte, jaká nálada panuje v kanclu a jaká u vás. Je potřeba komunikovat, více než komunikujete normálně.

  7. Prostředí, pohodlí - Měli byste pracovat na místě, které vám sedí. Někomu bude vyhovovat kavárna a nebude mu vadit okolní hluk, já preferuji klid, to už je na každém. Základem je ale slušné sezení, na stoličce u kuchyňské linky s hučícím vysavačem kolem, toho moc neuděláte.

  8. Technika - Zní to banálně, ale je to také důležité - kvalitní vybavení - mikrofon, sluchátka, webkamera, klávesnice, monitor - tady se rozhoduje o tom, jak vás budou vnímat ostatní - zda budete v zasedačce jen rozmazaná a sekající se šmouha nebo zda si budou říkat, že to na dálku fakt jde. Hlavně pro audio či videohovory jsou základem kvalitní sluchátka s mikrofonem a dobrá kamera (né, ta v notebooku nebo tabletu není dobrá, ať máte jakýkoliv HW, už jen svým úhlem).

  9. Video - Tohle bylo i pro mne velké překvapení. Na co se vidět? Proč videohovory? Stačí, že se slyšíme! Není to tak. Mám za sebou stovky hodin telekonferencí a videohovorů. Video je nej. Jde tam totiž všechno vidět - že místo toho, abyste se věnovali ostatním, si píšete na počítači, jak jste oblečeni, jak se tváříte a stejně samozřejmě i naopak. Podporujte videohovory, jak to jen jde a uvidíte, že se vám to vrátí.

  10. Lidi - Lidé jsou důležití, choďte mezi ně, neberte remote working jako jediný formát. Jeden čas jsem chtěl pracovat opravdu jen vzdáleně, byl jsem 4 týdny doma, pak jsem vyrazil na schůzku do Prahy a nebyl jsem schopen složit dohromady rozumnou větu.

Samozřejmě každému vyhovuje něco jiného, toto berte jen jako mé zkušenosti. Na dálku pracuji přes 10 let, začínal jsem ještě v dobách, kdy pojmy jako remote working a digitální nomádství nikdo neznal a když jsem se zmínil, že pracuji z domova, byl jsem za slušného exota - to ale neznamená, že mé tipy vám sednou, chce to prostě hledat. 

Mám štěstí, že mí partneři a kolegové, jsou na práci na dálku zvyklí. V Good Sailors je práce na dálku vpodstatě standard a celá firma je tak nastavena. V Datasysu, kde pomáhám s marketingem, se podařilo dokonce pořídit profesionální videokonferenční řešení a porady na dálku tak vypadají jako v roce 2018 - je to jako když sedíte vedle kolegyně v Praze. Samozřejmě jsou věci, které se na dálku řeší hůře a v tom případě neváhám sednout na vlak či do auta a vyrazit, remote working by neměl omezovat ani vás, ani vaše partnery, to je pak všechno špatně.

Protože se na to určitě budete ptát, zde je ještě výčet softwaru a HW, který pro práci používám:

HW

  • MacBook Pro 15”, doma s externím displejem LG Ultrafine 5k, který už má fajn kameru

  • iPad Pro 10.5” na cesty (na jednání a cestování si notebook neberu)

  • iPhone X

  • AirPods na telekonference a videohovory, Sennheiser Momentum M2, když potřebuji více klidu, než nabízí okolí

  • Scanner pro scanování dokumentů a tiskárna v pracovně, když někdo potřebuje něco podepsat a poslat zpět

SW

  • Slack (bez něho si opravdu neumím představit fungování)

  • MeisterTask pro správu úkolů napříč týmy

  • Starleaf pro trochu lepší videokonferencování

  • Skype, když někdo vyžaduje, ale využívám už jen okrajově

  • Paper by 53 na kreslení

Comment