Když začnete sledovat příběhy úspěšných podnikatelů, zjistíte, že většina z nich si prošla osobním vyhořením nebo totálním zhroucením z přepracování, případně končí kariéru s nechutí cokoliv dělat. Když je člověk zaměstnaný, tak se dá sem tam změnit práce nebo pozice u svého zaměstnavatele a když to jen trochu jde, najít si něco, co vás opravdu baví. Ale když založíte firmu, tak úplně utéct nemůžete, zvlášť když vaším cílem není společnost prodat a jít se válet do Karibiku (protože většinou zjistíte, že to je zábava jen na chvilku).

Příští rok to bude 20 let od chvíle, kdy jsem se vykašlal na studium ČVUT a založil firmu Good Sailors. Nikdy jsem před tím nepracoval, takže vlastní podnik byla má první zkušenost - spousta nárazů, ale hlavně sbírání zkušeností. Žádný investor, prostě pomalý rozjezd, kdy jsme si dodnes nepůjčili ani korunu (to, zda je to ta správná cesta nebo ne, je jiná diskuze, ale nám to v té době přišlo nejlepší). Tento rok plánujeme obrat 30 milionů a 30 zaměstnanců - to všechno jako sociální podnik. Jak se dá vydržet 20 let za kormidlem a nevyhořet?

Měňte prostředí

Zvlášť v posledních letech je to skvělá věc. Sebrat se a týden či měsíc být někde jinde. Žijeme v době, kdy to nikomu nevadí (alespoň v IT) a nikomu nebude vadit, jestli jste v Praze, Brně, Chorvatsku nebo Yosemitech. Sebrat se a chvilku pracovat odjinud, i kdyby to byla vedlejší vesnice nebo druhá část Prahy je skvělé. Nové podněty, nové rutiny a najednou vás začnou napadat nová řešení problémů nebo nové nápady.

Nové oblasti podnikání

Primárně naši firmu živí vývoj aplikací na zakázku. Ale provozujeme třeba cestovatelský portál pro hendikepované. Nebo máme malé umělecké studio, které barví figurky pro hráče Warhammeru. Nebo děláme dobročinné suvenýry pro národní parky. Nebo budeme nově provozovat informační centra v Českém Švýcarsku, kde dáme práci hendikepovaným lidem. Né, to se šéf nepomátnul, jen je přesvědčený, že je občas fajn dělat i něco jiného. Zkušenosti z více oborů mohou člověku hodně otevřít oči. Znáte ty ajťáky, jsme často nejchytřejší na světě, protože na nás svět stojí, ale když se pak setkáte s opravdovou realitou, je to často náraz do zdi. Když vás baví příroda, hry nebo cestování, doplňte si to do svého podnikání, občas to chce změnu. Já jsem včera, jako šéf IT firmy, dělal závozníka po našich informačních centrech, pokecal si v lese s myslivci, vybíral pohledy, které budeme prodávat návštěvníkům, domlouval spolupráci s pivovarem a prvně si zajezdil s rudlíkem :D. Nedělal jsem to, že bychom tím vydělali hromadu peněz nebo že by to nezvládl někdo jiný z firmy, ale dlouho jsem si pracovní den takhle neužil.

Plňte si své sny i v podnikání

Představte si to - potřebujete nové auto, rozum říká - tenhle rodinný vůz bude pro nás nejpraktičtější nebo raději rovnou dodávku, to využijeme i ve firmě. Ten kabriolet pro dva si koupím někdy příště, až budu v důchodu. Přece si nemohu koupit pickup, jak na mne budou ostatní koukat? Copak si můžu koupit miniho, když všichni manažeři jezdí v Audi nebo VW? Kašlete na to, je rok 2021 a nejvíc své partnery zaujmete, když dorazíte na jednání ve stylovém veteránovi. Když to jde, dělejte si radost, né jednou, až budete v důchodu, ale hned. Potřebujete auto, ze kterého budete mít radost každý den, né první týden a pak už ne. A to se samozřejmě netýká jen vozového parku, ale celkově k přístupu. Neříkám, že máte být jako podnikatelé v devadesátkách a chovat v kanceláři krokodýla, chodit na procházky s tygrem a jezdit s polonahýma holkama kabroušem po Praze, ale být občas jako dítě je fajn.

Inspirativní lidé

Jedna z věcí, která mne v podnikání nabíjí jsou setkání s inspirativními lidmi. Existují lidé, kteří vám energii berou (těm se vyhýbejte) a kteří vám ji dávají. Proto se tak rád potkávám s našimi klienty a to nejen, když potřebuji domluvit nějaký společný projekt. Opravdu si s nimi rád sednu a prodiskutuji jejich business, co dělají, jaké řeší problémy apod. Proto dělám mentora ve Vodafone Nápad roku, Soutěž & Podnikej, ICUKu nebo StartItu. Jednak mohu trochu svých zkušeností předat mladým a druhak se něco nového dozvědět a připomenout si, jak skvělé nadějné podnikatele budeme jednou mít.

Dokázat zvolnit

Snažím se poslouchat své tělo. Už nejsem nejmladší a když se práce nebo stres nahromadí, člověk to pozná na únavě nebo naznačujících nemocech. V tu chvíli si vždycky řeknu: „Kdyby se ti teď něco stalo a byl 3 dny v nemocnici, jak velký průšvih by to byl pro firmu nebo klienta?“. A většinou dojdu k tomu, že se by se nestalo vůbec nic - kolegové si s tím poradí a i ten termín se nakonec stihne. A zvolním, dám si dva až tři dny volno. Pár schůzek posunu na jiný den, ale budu na nich podstatně produktivnější a nakonec jsou všichni spokojeni. Cílem podnikání není zrušit se a ve třiceti skončit v nemocnici.

Cílem podnikání by prostě nemělo být jen vydělávat peníze, ale pracovat pro ostatní a také pro sebe. Dělat to, co nás baví. Máte IT firmu, ale celý život sníte o tom založit malou farmu? Tak to udělejte, jen to nepřepískněte a myslete na to, že to primárně děláte pro radost a né pro prachy.

Comment