Venku člověk momentálně neví, zda se hroutí svět, nebo si máme zvyknout na jiný život a tak doufám, že vám nějaké ty zprávy s vůní jehličí (jestli tedy ještě nějaké někde roste) zlepší náladu.

Že Bill Gates posledních 10 let upozorňuje na to, že lidstvo není připraveno na pandemii, jste už určitě někde zaznamenali. Ten podivín v brýlích z filmu Piráti ze Silicon Valley umí poslední roky ale celkově předpovídat budoucnost poměrně dobře. Mrkněte na jeho 15 předpovědí z roku 1999. Celkem mu to vychází, co?

* * *

Brent Underwood je týpek, co prodal všechen svůj majetek a koupil opuštěné zlatokopecké městečko v Death Valley. Nastěhoval se tam za sněhové vánice, pak ho tam uvěznil Covid a když všechno začalo vypadat lépe, shořela asi nejcennější budova v osadě - původní hotel. Poněkud smolný začátek. Pokud ale žije i váš sen, můžete ho sledovat na YouTube nebo i finančně podpořit, já to mám místo Netflixu.

* * *

A když už jsme u toho Netflixu - tento týden tam vyšel nový dokumentární film The Social Dilemma. A je to drsná podívaná na to, jak dnešní sociální média fungují a proč je tak snadné nám vytvořit závislost a pak ovlivňovat chování. Doporučuje 11 z 10 uživatelů sociálních sítí.

* * *

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak staré asi mohou být stromy kolem nás? A jak dlouho jsou s námi ty nejstarší na planetě? 500 let? 1000 let? 2000 let? Samá voda, nejstarší stromy mají kolem 5000 let. Mrkněte, docela mi spadla brada.

* * *

V posledních měsících šla ekologie trochu stranou a jednorázové pomůcky jako roušky, rukavice, plastové lahve na desinfekce apod. jsou prostě na každém rohu. Ve Francii vznikl sympatický startup Plaxtil, který použité roušky recykluje a vyrábí z nich plastikové štíty.

* * *

Jak by vypadala 800 stránková kniha o historii lidstva, kdyby měla 800 stran? Mrkněte, možná nám to trochu vrátí pocit, jak jsme malinkatí ;-). A taky, kolik jsme toho zvládli v tak krátké době zničit… Grafika je z newsletteru Wait But Why, který mimochodem vřele doporučuji.

Comment