Pokud budete mít ještě touto dobou cestu do Českého Švýcarska, vězte, že letos jsou šance na pozorování lososů mnohem větší, než v minulých letech. Rybáři bylo v posledních dnech chyceno (a zase puštěno) několik lososů na soutoku Labe a Kamenice ve Hřensku a jeden z kousků měl 103 cm. Vypadá to, že dlouholetá snaha o návrat lososů do řeky Kamenice začíná nést své ovoce. Well done! Teď už jen vysvětlit rybářům, že by bylo lepší je nechytat a po extrémně náročné cestě jim nechat klid na zdolání posledních pár kilometrů do své domoviny.

—-

V Coloradu si lidé sami odhlasovali, že chtějí pomoci návratu vlků do zdejší krajiny. Vypadá to, že to s námi ještě není tak hrozné a že si řada lidí při pandemii znovu uvědomila, jakou hodnotu pro ně má příroda. Snad nám to vydrží.

—-

A když už jsme u těch šelem - řada z nás by v lese nepoznala rozdíl mezi psem (teď nemyslím gaučové povaleče) a vlkem. Potkáte-li v lese vlka, nejspíš z vás bude mít mnohem větší strach, než vy z něj, a nebude potřeba nic řešit. Co když ale v horách narazíte na pasteveckého psa? Ten se vás bát nebude. Zde je pár tipů, co dělat.

—-

Blíží se konec roku a české národní parky znovu vyzývají k Silvestru bez petard a rachejtlí. Letos prvně platí zákaz používání zábavní pyrotechniky i v CHKO. Zvládneme to alespoň v nejcennějších místech naší země bez téhle nesmyslné zábavy?

—-

Máte rádi opuštěná místa? Já je miluji a vždy, když jsem někde na cestách, pátrám po opuštěných městečkách, vesnicích nebo alespoň kapličkách. V posledních 8 letech jsem navštívil několik “ghost-towns” v USA a Kanadě. Pokud máte také rádi atmosféru divokého západu, mrkněte na fotky, které jsem tam udělal. Pokud máte raději něco novějšího, podívejte se na fotografie z japonského ostrova opuštěného po ukončení těžby uhlí - také zajímavé.

—-

Blíží se svátky, čas návštěv po příbuzenstvech a rodinných sešlostí. Až toho budete mít, jako každý rok, plné zuby, můžete si zahrát nějakou fajn hru. A protože je tohle „newsletter z lesa“, co jiného bych mohl doporučit, než úžasnou hru Firewatch (kde jste ranger na požární hlídce) nebo hru na mladého milovníka/milovnici wildlife - Alba?

—-

Redakce Aktuálně udělala moc pěknou stránku, která mapuje české lesy “bez lidí”. Hluboké rokle, nepropustné pralesy a špatně přístupná místa, kde necháváme prostor přírodě. Krása.

—-

Chvíle, kdy vyrazíme s Elonem Muskem na Mars, se nezadržitelně blíží, ale o přírodě kolem nás toho víme stále hodně málo. Tušili jste, že někteří mravenci si zdobí svá obydlí hlavami zabitých nepřátel? Že i v rostlinné říši probíhají závody ve zbrojení? Nebo dokonce, že v jádru naší země je možná černá díra? OK, když si člověk tohle přečte, je vlastně super zprávou, že na Marsu jsme objevili další vodu.

—-

Na Kickstarteru září nový projekt - chytré krmítko pro ptáky, které umí identifikovat, kdo k vám přišel na baštu, vyfotografovat ho a rovnou vám poslat notifikaci na mobil. Projekt si kladl za cíl vybrat 60.000 dolarů, zatím vybral přes 2 miliony a ještě zbývají 3 týdny do konce kampaně. Vypadá to, že ptáci po celém světě budou brzy pod drobnohledem!

—-

Měl jsem období, kdy bych nejraději každý týden u nás ve firmě nasazoval nějaký ultra-cool-super-extra-mega-nástroj, který by vystřelil produktivitu ke stratosféře. Pak jsem zjistil, že to není vůbec o nástrojích a že vlastně nepoužíváme současné aplikace ani na 30 %. Tak jsme se vydali cestou minimalizace počtu aplikací a maximalizace využití dostupných funkcí. 

Občas se přeci jen ale vynoří nástroje, které jsou fakt zajímavé a když už je “nemohu” používat já nebo naše firma (to bych si vyslechl), alespoň je doporučím vám, třeba se někdo chytne :-). Co dneska letí?

Craft - zajímavé řešení pro práci s dokumenty. Pokud vás nebaví Office365 ani Google, mrkněte.

Notion - tihle borci zvládli to, co se Microsoftu s Sharepointem nepodařilo - geniální řešení, nad kterým si můžete postavit jednoduše intranet, CRM, HR nástroj nebo cokoliv jiného. Vedle Slacku velký hit mezi všemi startupy, prostě “must-have.

Noteplan & Agenda - většina odborníků na produktivitu tvrdí, že by se neměla kombinovat agenda kolem kalendáře a úkolů. Ale pak je tu pár chytrých hlav…které mají jiný názor.

Walling - představte si takový osobní Pinterest na sběr nápadů, podkladů, zápisků, poznámek apod.

Pagico - jestli chcete mít vše v jednom, od kontaktů přes projekty až po úkoly a poznámky, tahle aplikace by neměla uniknout vaší pozornosti. Vlastně nevím, proč se o ní nemluví více, asi by si to zasloužila.

Comment