První letošní zima pomalu končí, čeká nás zase na chvilku jaro a k němu patří výlety do lesů a hor. Ideální čas na první “Rozhovor z lesa”, který jsem vám každý měsíc slíbil. Popovídal jsem si s Michalem Kupsou o trampingu, fenoménu, který nikde jinde na světě nemá obdoby. 

—-

Taky jste občas na nějakém místě, kde si říkáte: “tohle uprostřed ničeho”? Já jsem teď tenhle pojem trochu předefinoval. Na naší planetě totiž existuje bod, kde jsou nejbližší civilizací astronauti na mezinárodní vesmírné stanici. Říká se mu Point Nemo a je to oficiálně nejodlehlejší místo na světě. Tak až zase budete kamarádovi říkat, že žije na samotě, když to má do nákupáku půl hodiny autem, vzpomeňte si…

—-

Minule jsem vám posílal odkaz na českou sociální síť pro básníky a o pár dní později jsem objevil sociální síť pro “kytičkáře” - Plant Parenthood. Chcete se pochlubit, jak vám doma co roste? Pěstování bylinek a kytek je totiž teď ve světě děsně trendy. Skoro jako otužování, tak ať to neminete! Pro milovníky digitálního minimalismu pak doporučuji “plant parenthood” ve formě followu rodičů nebo prarodičů, kteří to ještě dávali bez trendů a technologií, funguje to taky skvěle a budou rádi, že vám mohou předat kousek ze své wikipedie.

—-

O změnách klimatu se toho už napsalo hodně a ještě asi hodně napíše. Pokud vás zajímají fakta, doporučuji omrknout českou aktivitu Fakta o klimatu. Moc pěkně zpracovaná data a grafy pro vás, učitele i novináře. Well done!

—-

Máte rádi Cimrmana? A věděli jste, že máme jednoho velikána, který je mu dost podobný? Jeho život je neuvěřitelný, plný světových objevů i průšvihů. Jmenují se po něm hlavní třídy velkých měst v Bolívii a Chile a je po něm pojmenován ostrov i ledovec na Aljašce. Když v Praze studoval, věnoval se rovnou matematice, fyzice, astronomii, filozofii, medicíně a botanice, později ještě etnografii, geologii a chemii - prakticky ve všech oborech dosáhl úspěchů. K tomu hrál na fagot, trumpetu a zpíval. Jako první čech vypustil ve 20 letech balón. Při první výpravě za oceán nejdříve svou první fregatu nestihl a druhá loď s ním pro změnu ztroskotala. Ani to ho nezastavilo, aby se stal prvním našincem na Aljašce, Novém Zélandu, na Tahiti, jako první pokořil nejvyšší ekvádorskou horu, objevil skvělé účinky ledku jako hnojiva, zařadil se mezi nejvýznamnější etnografy zabývající se jihoamerickými indiány a připsal si na konto desítky botanických objevů (například také Viktorii královskou). Zatímco v Bolívii zná jeho jméno každé malé dítě, u nás upadl v zapomnění. Jmenoval se Tadeáš Haenke a narodil se přesně před 259 (* 5.12.1761) lety v Chřibské u Českého Švýcarska. Doporučuji si o něm něco najít, stojí to za to. Jsem si jist, že musel být blízkým přítelem Cimrmana, jinde inspiraci brát nemohl.

—-

Zase jsem narazil na youtube kanál, kde slečna natáčí videa o tom, jaké je to žít v horách. Chodí venku zásadně v triku s krátkým rukávem a “užívá” si sněžení. Čaj si k snídani připravuje rituálně počítám tak 2 hodiny, je nalíčená hned, jak se probudí a vypadá to, že si v té chatce topí čistě pro efekt. Tak jo, třeba tady se můžete podívat, jak vypadá profil influencerky na instagramu vs realita.

—-

Chybí vám ještě nějaké dárky? Co takhle stylový suvenýr z Českého Švýcarska, jehož koupí zároveň pomůžete dobré věci? Mimo triček, mikin, hrnků a tašek máme nově i roušky s netopýrem “Já to nebyl”. Chudáci netopýři, jejich reputace letos hrozivě spadla a nikdo to neřeší. Omlouvám se za reklamu, ale musel jsem! 

—-

Krmíte přes zimu ptáčky na zahradě? Tak zkuste spojit příjemné s užitečným jako Hans Forsberg - naučil straky v okolí sbírat víčka od piva a měnit je za jídlo. Ups. Že by budoucnost lesních úklidů?

—-

A veselé zvířátko nakonec. Až se budete v zimě nudit, můžete si zkusit, jaké to je být husa. Fakt, můžete si totiž pořídit “husí simulátor” - a věřte, že tahle hra má sakra dobré hodnocení na všech platformách. Doporučuji přeinstalovat tím Fortnite v zařízeních vašich dětí.

Comment